Wortelkanaalbehandeling

Weg met die nare ontsteking

Hevige kies- of tandpijn. Het doet extra pijn wanneer je er op drukt. Misschien heb je een vieze smaak in je mond. Of klaagt je partner over je slechte adem. Dat kan een wortelkanaalontsteking zijn, en daar zit je niet op te wachten. Gelukkig is deze heel goed te behandelen. Zo goed, dat je na behandeling doorkan met een weer volledig gezond gebit. Heb je (pijn)klachten in je kaak? Loop er niet mee door, maar maak een afspraak.

Bij een wortelkanaalbehandeling

  • zorgen we ervoor dat ontsteking verdwijnt
  • voorkom je dat de ontsteking kaakbot of andere kiezen aantast
  • ervaar je geen pijn, dankzij goede plaatselijke verdoving
  • ga jij weer door het leven met een gezonde mond zonder pijn

Wat is een wortelkanaalontsteking precies?

Misschien twijfel je of je een ontsteking aan je wortelkanaal hebt. Daarom vertellen we even wat meer over wat een wortelkanaalontsteking nu precies is. Je tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is. De wortels bevinden zich onder het tandvlees. In iedere wortel loopt een kanaal: het wortelkanaal. Dit kanaal bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaten, ook wel pulpa genoemd. Bij een wortelkanaalontsteking desinfecteren we dat complete kanalensysteem om deze vervolgens te vullen. Zo helpen we je helemaal van dat nare probleem af.

Hoe werkt het?

We starten de wortelkanaalbehandeling met een plaatselijke verdoving. Vervolgens boren we een opening in de kies of tand en verwijderen we de pulpa uit het wortelkanaal. Daarna spoelen we het wortelkanaal met natriumhypochloriet zodat alle bacteriën en en eventueel achtergebleven zenuwweefsel verdwijnen. Na het reinigen is het tijd om de wortelkanalen op te vullen, zodat er niet opnieuw bacteriën kunnen binnendringen. Tot slot maken we de tand of kies dicht met een vulling.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving. Hierdoor voel je van de ingreep zelf niets. Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kun je napijn ervaren.

Wat kan ik verwachten na de behandeling?

Een zenuwbehandeling kan wel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, kun je deze pijn onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neem dan contact op met je tandarts.

Wat voel je bij een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt de te behandelen tand of kies goed verdoofd. Van de ingreep voel je dus niets. Het komt een enkele keer voor dat een zenuw zo ontstoken is dat je toch een lichte pijn kan ervaren tijdens de behandeling. Je kunt dit direct aangeven.

Loop jij met pijnklachten in je kaak
of kiezen en wil je daar heel graag vanaf?

Wacht niet af, maar maak meteen een afspraak