Kronen, facings en bruggen

Nieuwe tanden en kiezen

Bijt jij maar liever niet in een appel? Zijn nootjes voor jou ‘gevaarlijke kost’? Of kauw je altijd aan de linkerkant om rechts te ontzien? Met kronen of een brug geef jij jezelf een nieuw gebit met het comfort van een eigen gebit.

Wat zijn kronen en bruggen precies?

Een kunstkroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Kunstmatige kronen dienen als een permanente vervanging voor je tanden of kiezen en zijn gemaakt van duurzame materialen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.

Wanneer bieden kronen en bruggen een oplossing?

Als een tand of kies ontbreekt  of ernstig beschadigd of misvormd is. Of als er onvoldoende houvast is voor een vulling, bijvoorbeeld wanneer door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.

Wat is het verschil met facings?

Bij facings slijpen we veel minder van de tand af, daar plaatsen we vervolgens een soort schil van keramiek overheen, precies in de gewenste vorm en kleur. Het plaatsen van een facing is minder ingrijpend, de facing wordt met name aan de voorkant geplaatst. Je kunt voor facings kiezen wanneer je veel vullingen heb en dat niet mooi vindt. De tandarts kan het beste beoordelen welke optie het beste bij je past.

Hoe werkt het?

  • Met de digitale mondscanner brengen we de te behandelen tand en omgeving exact in beeld. We kunnen precies zien hoe de onder- en bovenkaak op elkaar passen.
  • Om ruimte te creëren voor de kroon zal onze tandarts een groot deel van de tand of kies omslijpen. Voor jouw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies  maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon).
  • Staat de kroon of brug voorin de mond, dan overleggen we met jou over de juiste kleur van je kroon. Zodat de brug of kroon perfect bij je gebit past.
  • Als de kroon of brug gemaakt is zetten we deze in je mond vast. Je kunt er direct mee eten en kauwen.
  • Tijdens de behandelingen gebruiken we een verdoving, zodat je geen pijn ervaart.

Door het plaatsen van bruggen krijgen jouw tanden en kiezen de oorspronkelijke vorm, kleur en functie weer terug. Hierdoor ben je verzekerd van een mooie lach en een stralend gebit.

Ik heb gele/scheve tanden, zijn facings geschikt voor mij?

Wanneer je tanden gezond (gaaf) zijn, maar scheef staan, verwijzen we je naar de orthodontist. Zijn je tanden gezond (gaaf) maar geel, dan kun je beter kiezen voor bleken. Zijn je tanden niet gaaf meer, omdat er bijvoorbeeld veel vullingen in zitten, dan zijn facings een goede optie. De tandarts adviseert je graag over de beste optie voor jou.

Worden kronen en facings vergoed door de verzekering?

Je kunt het beste contact opnemen met je verzekeraar, omdat dit per partij en verzekering verschilt.

Wil jij (weer) genieten van het comfort
en de schoonheid van een compleet gebit?

Wacht niet af, maar maak meteen een afspraak