Kindertandheelkunde

Jong geleerd, oud gedaan

Je kind gezond en vrolijk zien opgroeien, dat wil je het liefst. Een mooi gebit zonder problemen, gaatjes en gedoe. Dat gun je jouw kind. En natuurlijk gun jij je kind een ‘gezond gebit’ voor later. Door jouw kind goede gewoontes nu alvast aan te leren gaat goede tand -en mondverzorging straks ‘als vanzelf’. We ondersteunen je daar graag bij.

Neem je kinderen vanaf hun eerste of tweede jaar mee, wanneer je zelf een controleafspraak hebt. Dat zijn de beste momenten om kennis te maken en alvast te wennen aan de tandarts. Voor je kind is het ook fijn dat jij erbij bent.

Poetsinstructie

We poetsen met een speciale tandpasta die ervoor zorgt dat je tanden een kleurtje krijgen op de plekken waar ze nog niet schoon zijn. Zo ontdekt je kind spelenderwijs hoe goed te poetsen.

Hoe werkt het?

  • Neem je kind zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Hoe eerder je kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Wees positief: een positieve houding leidt tot een positief resultaat.
  • Naar de tandarts gaan kan best spannend zijn. Laat je kind haar of zijn favoriete knuffel meenemen.
  • Wees eerlijk. Doe geen valse beloftes die niet waargemaakt kunnen worden. Een behandeling is vaak pijnloos, maar soms ook gevoelig of minder leuk. Beloftes die door de tandarts niet kan waarmaken, kunnen je kind bang maken voor een volgend bezoek.
Wanneer kan mijn kind voor het eerst naar de tandarts?

Wij raden aan om je kindje vanaf 2 jaar mee te nemen naar de praktijk, zodat je kindje kan wennen aan de omgeving en aan ons. Het is belangrijk om vertrouwen op te bouwen. Ben je zelf angstig? Vraag dan of je partner je kindje mee kan nemen naar de tandarts.

Ik twijfel over het aanbieden van fluoride aan mijn kind. Wat te doen?

Sommige ouders willen hun kinderen geen fluoride aanbieden. De fluoride inbouw is het belangrijkste tijdens de doorbraak van tanden en kiezen. Wordt dit gemist, dan kan een kind als volwassene hier de gevolgen nog van moeten dragen. Wij adviseren daarom om je kind wel fluoride aan te bieden.

Natuurlijk kun je als ouders goed op de voeding letten en zo tandbederf voorkomen. Bedenk echter dat je als ouder niet alles in de hand hebt. Op school wordt getrakteerd, op de voetbal krijgen ze ranja, bij het spelen bij een ander kind wordt er vaak wat lekkers gegeven en opa’s en oma’s verwennen hun kleinkind graag. Bovendien is het bij kleine kindjes heel moeilijk om de grens van 6 à 7 keer iets eten/drinken aan te houden, simpelweg omdat ze niet zo snel eten. Ze parkeren hun drankje ergens, gaan spelen, vergeten het even, zien het dan weer staan en nemen dan weer een slokje. Op die manier kan een zoet/zuurmoment heel lang duren.

Denk daarom heel goed na voordat je besluit om je kind zonder fluoride op te voeden. Meer weten? Vraag het je tandarts of mondhygiënist.

 

Mijn kind is erg angstig, wat kan ik doen?

Belangrijk is dat je van jongs af aan je kind al laat wennen aan de tandarts. Vanaf ongeveer 2 jaar kun je jouw kind al meenemen naar een gewone controle. Natuurlijk kun je dat beter niet doen als je een vervelende behandeling moet ondergaan.

Vanaf 3-jarige leeftijd kun je je kind het beste al twee keer per jaar voor controle meenemen naar de tandarts. Bereid je kind voor op de tandarts, stel hem gerust en vertel dat het niet eng is. Laat ook weten wat hem of haar te wachten staat en laat tijdens de controle de tandarts uitleggen wat hij of zij gaat doen. 

Kinderen zijn op voorhand niet bang voor de tandarts. Probeer ervoor te zorgen dat ze ook die angst niet ontwikkelen. Belangrijk is ook dat ze op jonge leeftijd geen gaatjes krijgen. Dit begint met het goed onderhouden van het gebit. 

Mondhygiëne start al op jonge leeftijd. Je kunt simpelweg een aantal kleine dingen vermijden om ervoor te zorgen dat je kind een goed gebit heeft én houdt. Zo is de combinatie van zuur en zoet slecht voor het gebit. Geef je peuter niet te veel frisdrank en snoep en zorg dat je vanaf het begin de tanden van je peuter poetst.

 

Gun jij je kind een mooi gebit voor nu en later?

Wacht niet af, maar maak meteen een afspraak