Parodontologie

Bloedend tandvlees: wat betekent dat?

Heb jij weleens last van bloedend tandvlees? Let op, want dan is er iets aan de hand. Het betekent dat je tandvlees ontstoken is. Op termijn kan dat grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je tandvlees en je mond. Je kunt last krijgen van paradontitis. Parodontitis is een ontsteking van het bind- en steunweefsel rondom tanden en kiezen. Maar er is ook goed nieuws.  Door een goede behandeling en mondverzorging kun je parodontitis heel goed tegengaan en kan het zelfs helemaal verdwijnen.

Gevolgen parodontitis

De voornaamste veroorzaker van tandvleesontstekingen zijn tandplak en tandsteen dat vastzit op de overgang tussen tand en tandvlees. De ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Als je niet ingrijpt en dit niet laat behandelen gaat kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

Merk je dat je bloedend tandvlees hebt? Aarzel dan niet en maak een afspraak met de mondhygiëniste.

Hoe werkt het?

  • We brengen de ernst en plaats van de problemen in kaart
  • We maken een behandelplan en bespreken dat met jou
  • We reinigen de aangetaste tanden en kiezen uitgebreid, zowel boven als onder het tandvlees
  • We leggen uit hoe je je tanden en tandvlees het beste kunt verzorgen
  • Na drie maanden maken we een nieuwe afspraak. We bekijken dan hoe het met je tandvlees. Heel vaak zien we dat de conditie van het tandvlees al flink is opgeknapt. Want met goede verzorging is paradontitis heel goed te behandelen en ga jij weer met een gezond gebit door het leven.
Is parodontitis gevaarlijk?

Parodontitis is gevaarlijk, omdat je er tanden en kiezen door kwijt kan raken. Het is daarnaast slecht voor je algehele gezondheid. Mensen die lijden aan hart- en vaatziekten of diabetes, wordt aangeraden hun gebit op parodontitis te laten controleren omdat zij daar meer kans op hebben. En als je problemen hebt met de hartkleppen en je moet een ingreep in de mond ondergaan, meld dat dan bij de behandelaar. Hij kan een antibioticum toedienen om te voorkomen dat de bacteriën uit de mond in de bloedbaan terechtkomen en zo de bestaande hartklachten verergeren.

Ik heb geen pijnklachten maar er wordt wel een ontsteking aan mijn tandvlees geconstateerd, hoe kan dit?

Je merkt meestal weinig van de verwoestende bacteriën in de mond. Meer dan 90 procent van de mensen met parodontitis, heeft geen pijn en is zich niet bewust van het probleem. Dat maakt het verraderlijk.

Wees in ieder geval alert op deze signalen: rood en/of bloedend tandvlees, een slechte adem, meer ruimte tussen de voortanden of loszittende tanden en kiezen.

Hoe krijg je parodontitis? En hoe voorkom je het?

Gedurende de dag hopen voedselresten, speeksel en bacteriën zich op in de mond. Dit mengsel: plaque genaamd, kleeft aan tanden en kiezen. Poets je niet goed, dan ontwikkelt plaque zich tot tandsteen. Bacteriën hechten zich daar makkelijk aan vast en vormen afvalstoffen die het tandvlees irriteren. Dat zwelt op, wordt rood en gaat bloeden als je het aanraakt. De tandvleesontsteking breidt zich uit naar het onderliggende weefsel en bot.

 

  • Poets minimaal 2 keer per dag met een elektrische tandenborstel, 2 minuten per poetsbeurt.
  • Gebruik een rager of stoker minimaal 1 keer per dag.
Mijn tanden en kiezen zitten echt los, heeft een behandeling dan nog zin?

Als tanden en kiezen echt loszitten, ben je eigenlijk al te laat. Eenmaal afgebroken steunweefsel en kaakbot groeien namelijk niet meer aan. Veel 50-plussers denken dat wiebelende tanden bij de natuurlijke veroudering horen, maar dat is zeker niet het geval. Overleg met je tandarts wat de beste behandeling is.

Kunnen jullie de tanden en kiezen verdoven bij een behandeling?

We kunnen uiteraard een verdoving geven als de behandeling te pijnlijk is of als je sowieso graag een verdoving wilt om er zeker van te zijn dat je niets voelt.

Last van bloedend tandvlees?

Wacht niet af, maar maak meteen een afspraak